‘Ruimte nodig voor groei datacentersector’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Stijn Grove (Solcon) zijn terug- en vooruitblik met de sector. Zijn belangrijkste gebeurtenis: de onthullingen van Edward Snowden over de NSA.

Eyeopener

“Zonder twijfel behoren de onthullingen van Edward Snowden over verregaande spionage door overheden tot de belangrijkste momenten van 2013,” geeft Grove aan. “Een eyeopener voor veel mensen, ondanks dat de impact en omvang al door velen was gevreesd.”

Opmars cloud en Saas onder de loep

Binnen de Nederlanse Internetsector hebben deze onthullingen volgens Grove het wantrouwen aangewakkerd en de afwachtende houding omtrent verdere investeringen vanwege de crisis niet geholpen. “De opmars van SaaS- en cloud-diensten ligt sindsdien meer onder een grote loep. Met het belangrijke thema welke data kunnen we ‘in-the-cloud’ kwijt en hoe beveiligen we die zodat niemand anders daar bij kan. Je ziet alle aanbieders van deze diensten erg actief in de markt om hun klanten gerust te stellen.”

Ruimte nodig voor groei

Grove ziet dat de datacentersector in Nederland blijft groeien. “Bijna alle grote datacenters partijen hebben onlangs weer nieuws naar buiten gebracht over hun nieuwbouw plannen in Amsterdam. De ruimte nodig voor het herbergen van de groei in IT-power en storage blijft nog steeds enorm. Op puur facilitair gebied wordt DCIM (Data Center Infrastructure Management) en de integratie van de gegevens hieruit een steeds belangrijker thema.”

Energie efficiency

Zijn nieuwjaarswens voor 2014 luidt: “Blijf focussen op energie efficiency. Er zijn grote stappen gemaakt de laatste jaren (bravo!), maar alle stapjes naar hogere efficiency blijven helpen. Juist met weer een trend van stijgend energieverbruik door de grote groei blijft dit ontzettend belangrijk.”

Windows

Grove sluit al knipogend af: “O ja, en aan Microsoft wil ik meegeven graag weer een normale Windows-versie. Deze grap met die tegels en het wegtoveren van de startknop heeft lang genoeg geduurd. Blijft toch onbegrijpelijk van zo’n groot bedrijf.”


Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.