Samenwerken voor een werkende cloud

Op de DHPA Techday van donderdag 13 september 2012 sprak ISP Today met Mike van de Lindeloof (Datapulse) en Tom Flaherty (Arista Networks), over het thema: cloud. Zij vertellen wat volgens hun expertise de uitdagingen zijn voor de sector.

Redundantie
Volgens Flaherty is er voor de hostingsector en ISP’s veel in de cloud te winnen. “Ik spreek met hostingproviders die me vertellen dat hun salesteam niets verkoopt zonder het woord ‘cloud’. Is dat marketing? Misschien… maar de realiteit is dat de elasticiteit en de mogelijkheid om een data-gedeelte op twee locaties onder te brengen, zonder dat de gebruiker van die data het weet, met de bijbehorende redundantie. Dat is wat iedereen wil.”

Schalen
De belangrijkste vraag voor de komende twee jaar is voor Flaherty om veel verder te schalen dan waar we nu met z’n allen staan. “We zijn van honderden en duizenden naar miljoenen servers gegaan. Wat nu moet gebeuren is dat we wereldwijd gebruik gaan maken van multiple datacenters, waarbij de gebruiker niet kan aanwijzen of zijn data in één gebouw is ondergebracht of op meerdere locaties.”

Veiligheid en vertrouwen
Flaherty is niet bang dat de cloudsector te hard groeit. “De reden die ik daarvoor heb, is dat ik mijzelf als voorbeeld neem. Ik heb mijn smartphone, mijn laptop, maar het belangrijkste voor mij zijn mijn bestanden. Is het veilig opgeslagen op een plek die ik vertrouw? Ik kan geen datacenter in mijn kelder bouwen. Maar ik wil dat mijn data veilig is ondergebracht. En ook bij elk bedrijf of organisatie, ongeacht de grootte, is dit vraag nummer één. Cloud is wat mij betreft het antwoord.”

Samenwerken
Van de Lindeloof geen aan dat het niet alleen capaciteit, performance, flexibiliteit en schaalbaarheid, maar ook beveiliging. “Alles komt in de cloud bij elkaar. Je moet als bedrijf daarom samenwerken. Bijvoorbeeld: Arista moet samenwerken met firewall-leveranciers, maar ook met serverleveranciers en netwerkinterface-leveranciers. Als je de cloud werkend wil hebben, is samenwerking noodzakelijk.”

Niet alleen
“Grote spelers als Microsoft en Cisco kunnen denk ik daarom de ‘could’ ook nooit in hun eentje ‘bezitten’,” geeft van de Lindeloof aan. “Dat is onmogelijk, als je het mij vraagt. Het is ook de uitdaging voor de toekomst, want samenwerken is niet altijd het makkelijkste om te doen. Voor mij is dat de grootste uitdaging voor de komende tijd.”

Benieuwd naar wat komen gaat
Aanvullend hierop geeft Flaherty aan dat hij uitdagingen ziet in schaalbaarheid en IP-adresruimte. “Hoe bouwen we iets dat groot genoeg is. En het lijkt erop dat we ‘groot genoeg’ nog niet hebben bereikt. Terwijl we flink doorbouwen. De nieuwste technieken zoals VXLAN, geven de mogelijkheid om in een datacenter te schalen van 4000 gebruikers, naar 16 miljoen. Op die schaal moet je denken. Ik ben benieuwd wat er komt, als blijkt dat 16 miljoen niet genoeg is.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.