Schud alle RvB’s wakker!

Na bijna vier jaar in de IT-security hoek te hebben gewerkt, ga ik me een beetje zorgen maken. Wij spreken in ons vak alle niveaus op het gebied van IT security, van de techniek tot het management. We horen en zien daardoor veel. Zeer veel zelfs. Onder vakbroeders wordt IT security zeker serieus genomen. Zij kennen de gevaren en tred immers. Het bewustzijn bereikt vaak nét de bestuurskamers niet.

Naïef als ik ben ging ik er dan ook altijd vanuit dat IT-security wél in de bestuurskamer goed op de kaart stond. Het is immers een snel groeiend probleem dat bedrijven zeer ernstig kan beschadigen en uiteindelijk zelfs om kan doen vallen. Ja, ook de allergrootste bedrijven! Maar nee hoor, steeds meer hoor ik signalen uit de bestuurskamers dat er daar weinig bewustzijn is welke implicaties een groeiende criminaliteit op het internet met zich meebrengt. Niet goed. Het is namelijk echt bestuurskamerkost!

Iedereen in de securitysector weet dat die implicaties heftig kunnen zijn en dat dit echt veel dichterbij is dan de heren bestuursleden denken. De criminelen op het internet zijn gigantisch aan het doorontwikkelen met maar één doel: Money making. Of ze dat doen door stelen, bedrijven platleggen, afpersen, of wat dan ook, is hen om het even. Het zijn immers criminelen. Ze ontwikkelen daarnaast vele malen sneller dan dat de veiligheid momenteel wordt opgebouwd.

Als we alle RvB-heren willen overtuigen dat het goed is om te inventariseren waar deze (financiële) bedreigingen vandaan komen, zullen ze van de schaalgrootte op de hoogte moeten worden gebracht. Al was het maar dat ze hun bonussen over een paar jaar vast ook nog willen kunnen incasseren. Alle techneuten verzamelen! We moeten deze heren uitleg verschaffen en vertellen wat de implicaties kunnen inhouden en waartoe technische mensen allemaal in staat zijn om tot oplossingen te komen.

Ik wil de IT/ISP-sector oproepen letterlijk de bestuurskamers in te stappen. Schud die heren wakker! Is deze blog de volgende roepende in de woestijn of toch in de bestuurskamer? Wie zal het zeggen? Ik was wel toe aan een beetje mooi weer met al die kou en sneeuw en waar vind je dat eerder dan in een zonovergoten woestijn. Daarnaast vind je een aanzienlijk minder grote dreiging van IT-criminaliteit in deze woestijn valt mij op. Daarom is de woestijn helemaal zo slecht nog niet. Ik ben hier in ieder geval heel gelukkig!


Dennis Nuijens is Sales Director bij Cqure, dat IT security specialisten op maat leveren.