Sector focust enkel op één deel cloudverhaal

Onlangs spraken we met Jessica Constantinidis, Solutions Leader Datacenter & Cloud Europa bij Dimension Data, over haar visie op de cloud en de ISP-sector. Volgens haar focust de sector zich enkel op één deel van het cloudverhaal.

In haar presentatie in Space Expo Noordwijk sprak ze waarom cloud vanuit een business perspectief steeds belangrijker wordt. “Dat zijn voornamelijk economische redenen, want er is minder geld om uit de geven aan nieuwe datacenters. IT moet competitief blijven,” geeft Constantinidis aan.

“Iedereen doet cloud. Iedereen noemt cloud, cloud. Het is momenteel denk ik het meest misbruikte woord in de sector, terwijl niet alles cloud is. Cloud is eigenlijk gewoon IT-as-a-Service. Sommige mensen noemen een aantal producten cloud, wat ik persoonlijk compleet verkeerd vind want het is niet omwille van het feit als je een product installeert het meteen cloud is. Het gaat erom dat de capaciteit van de computing kan worden aangepast aan een flexibel model. En 9 van de 10 keer gaan het dan om een hybride model.”

“De ISP-sector probeert flexibeler te worden, maar dit is niet zo evident omdat de sector zich enkel focust op één deel van het cloudverhaal. Zij bieden iets aan, maar ze trekken zich niets aan hoe dat de klant daar terecht komt of hoe de best practices, architecturen en disaster-recovery daar omheen zijn georganiseerd. Dus ik denk dat op dit moment het grote probleem is dat er een grote diversiteit is tussen de mensen die vanuit het verleden netwerken en datacenters deden en naar een cloud-infrastructuur gaan. Versus de mensen die enkel en alleen infrastructuur aanbieden en zoiets hebben van: ‘je betaald de factuur and that’s it’.”

“De uitdaging ligt denk ik waar ISP’s dichterbij de resellers/vendors komen en waar de resellers dichterbij de cloud en service provider komen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.