Sector kan plan ICT-ministerie laten voor wat het is

Vorige week reageerden hier op ISP Today al een paar sector-genoten op het plan van D66 om alle ICT-onderwerpen onder te brengen bij één ministerie. Ik denk dat we het plan kunnen laten voor wat het is.

Ik denk dat vandaag de dag ICT zozeer met de bedrijfsvoering vervlochten is, dat je niet meer kunt spreken van een apart onderdeel waar je een ministerie voor in kunt richten. Het is nog maar de vraag of bij de grote verscheidenheid aan onderwerpen, er Rijksbreed succesvol een basis-infrastructuur met “standaard” basis applicaties ingericht kan worden.

Er zijn teveel verschillende belangen en wensen om dit te kunnen verenigen, zegt mijn boerenverstand. Daarnaast betekent het inrichten van een ministerie, dat daarmee de verantwoordelijkheid ook definitief niet meer genomen hoeft te worden, want daar is dan straks iemand anders voor.

Op het gebied van veiligheid gelden zoveel verschillende eisen, dat ik hooguit een grootste gemene deler zie, waar dan vervolgens niemand zich aan gaat houden vanwege de te grote afwijkingen tot hun dagelijkse praktijk.

Een afspraak om cyberveiligheid te vergroten is de wet naleven. Risico-analyses maken, beleid opstellen en uitvoeren en waar het mis gaat corrigeren. Niet met de slogan ‘u wilt geen kinderporno dus we komen uw pc even bekijken’ onze burgerrechten uithollen.

Een waakhond met tanden, betekent met verstand de wet toepassen en handhaven. Niet al van te voren roepen dat je geen tijd en menskracht hebt om dit te doen.

Ik hoop dat de Nederlandse ISP sector voldoende gezond verstand heeft om dit plan te laten voor wat het is.Remco Bakker
is is verantwoordelijk voor resourcing bij Cqure, de specialist voor tijdelijk personeel in IT Security.