‘Serieuze stappen zetten om IPv6 te implementeren’

Tussen 17 december en 9 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2015. Vandaag Axel Pawlik, Managing Director bij RIPE NCC. Zijn belangrijkste ontwikkelingen: de IANA stewardship transitie en de implementatie van Ipv6.

“De belangrijkste ontwikkeling in 2014 was het proces dat als de “IANA stewardship transition” bekend is, waarbij de Amerikaanse regering het toezicht op belangrijke Internet functies – zoals het top-level management van IP adressen, domeinnamen en protocol parameter registries – wil overdragen naar de mondiale multistakeholder community. Als Regional Internet Registry (RIR) is het RIPE NCC betrokken in deze discussie om zeker te stellen dat de belangen van onze 11.000 leden – en ook de rest van de community – worden gehoord. De RIPE community werkt hiervoor samen met de andere vier RIR-communities om een IANA stewardship-voorstel te ontwikkelen, in het bijzonder omdat het ook betrekking heeft op nummers (IP-adressen en AS-nummers).”

“De Internet community heeft in een relatief korte tijd veel vooruitgang geboekt in dit proces; het was bemoedigend om er deel van uit te maken. Je kan zegen dat dit transitieproces de laatste stap is in richting van een echt mondiaal Internet.”

“Terwijl deze transitie weinig operationele impact zal hebben, zal de overdracht van het IANA stewardship toch invloed hebben op verschillende communities en stakeholders. Network operators, overheden, domain registrars, de civiele samenleving, de technische community en andere groeperingen hebben allen hun mening geuit in de verschillende fora. Het ‘Consolidated RIR IANA Stewardship Proposal’ (CRISP) team heeft de taak op zich genomen om de feedback van alle vijf RIR-communities bij elkaar te voegen. Dit team bestaat uit een één RIR medewerker en twee community leden uit elke regio. De RIPE NCC houdt de Internet community voortdurend op de hoogte van alle ontwikkelingen in dit hele proces.”

“In 2014 hebben de RIRs een aantal meldingen gemaakt met betrekking tot het opraken van IPv4-adressen. Op dit moment heeft alleen AfriNIC een groot aantal IPv4-adressen over. We hopen volgend jaar meer serieuze IPv6-ontwikkelingen te zien. We verwachten dat bedrijven meer en meer voor moeilijke keuzes komen te staan: prijzige carrier-grate NAT of misschien dure IPv4-adressen op de transfer markt kopen? Er komt een dag dat op directieniveau naar deze kosten wordt gekeken en IPv6 als volgende logische stap gaat worden gezien.”

“Statistieken die vaak gebruikt worden als indicator voor IPv6-implementatie, is het aantal eindgebruikers dat de website van Google over IPv6 benadert. In December 2014 lag dit aantal rond 5% wereldwijd. Terwijl dit nog steeds een laag getal is, is de stijging ervan wel leuk om te zien: begin 2013 was het nog maar net 1%! We hopen dat dit getal in 2015 verder gaat stijgen als network operators wereldwijd op IPv6 over gaan.”

“In Nederland laat de statistieken zien dat 2.2% van de eingebruikers Google over IPv6 bereiken – er is dus nog wel ruimte voor verbetering, zeker ook omdat in het buurland België al 29.52% van IPv6 gebruik maakt. Terwijl er nog veel werk voor ons ligt, is het geen onoverkomelijke taak en er zijn ook positieve tekens: volgens RIPE NCC statistieken hebben al 52% van alle network operators in Nederland een IPv6 prefix in de routing tabel. Dit laat zien dat terwijl vele Internet aanbieders nog geen IPv6 aan hun klanten aanbieden, ze toch stappen nemen in richting de implementatie van IPv6.

“Mijn nieuwjaarswens is dan ook dat meer operators serieuze stappen zetten om IPv6 te implementeren en ook aan hun klanten beschikbaar stellen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.