Snel vSphere 5.0 implementeren?

VMware heeft recentelijk de features van de nieuwe vSphere 5.0 bekend gemaakt. Veel nieuwe en handige features. Maar zoals bij VMware traditioneel lijkt te worden, gaan er weer veranderingen komen in het licentiemodel. Wat gaat dit voor ons betekenen? En wat gaat dit betekenen voor de eindklant?

VMware heeft vorig jaar het licht gezien ten aanzien van het licentiemodel. Onder druk van steeds beter wordende concurrenten moeten ze ook wel. Het prijsverschil moet niet dusdanig worden dat overstappen aantrekkelijk wordt.

In de oude vorm, wordt een licentieprijs betaalt per processor-core in een fysieke server. Destijds werd voor de hosted (VSPP) variant hiervan echter gerekend per maand per virtuele machine waardoor het onaantrekkelijk was om kleinere servers te virtualiseren in een hosted VMware omgeving. In het nieuwe licentiemodel wordt hiervan afgestapt en wordt in beide situaties de hoeveelheid geheugen dat is uitgedeeld aan virtuele machines de belangrijkste factor in de licentiekosten. Dit maakt het virtualiseren van kleinere servers richting de cloud veel interessanter.

Naast dat VMware wel over moest naar een nieuw licentiemodel om de kleinere on-demand servers aan te spreken, levert dit ook een aanzienlijke inkrimping van het aantal klanten op en een stijging in de omvang van bestaande klanten. Dit resulteert in minder vragen (de meesten van ons stellen niet tweemaal dezelfde vraag), minder personele kosten op support en minder klantbezoeken. Daarnaast is er een continue stroom aan inkomsten, dat is voor de investeerders van VMware natuurlijk weer enorm interessant, om de waarde van de aandelen stabiel te krijgen.

Nieuwe features in vSphere 5.0 zijn:

  • Metro vMotion, vroeger bekend van het MAN netwerk. Virtuele machines verplaatsen over de middenlange afstanden gaat hiermee naar 10ms toe. Dat is tweemaal de limiet die we in 4.1 zien.
  • De maximale grootte van een virtuele machine schaalt naar 32 virtuele CPU’s, 1 TB intern geheugen en 36 Gbps.
  • vSphere image builder en auto deploy voor het snel uitrollen van templates.
  • Storage DRS om loadbalancing op je storage te kunnen doen, inclusief affinity en anti-affinity rules!

Voor Oxilion betekent dit dat we, na uitvoerig testen, snel zullen implementeren. Als ook de API wordt ondersteund, dan zal dit ook snel geïmplementeerd worden in onze cloudpropositie.

Wat gaan jullie doen? Welke toepassing zien jullie?


Dennis Wijnberg is sinds 2004 werkzaam bij Oxilion, eerst technisch en via ontwikkeling naar de functie Senior Sales Consultant.