Snelle acceptatie flash storage Nederlands bedrijfsleven

De Nederlandse storage-markt groeit snel omdat de vraag naar opslag wereldwijd exponentieel toeneemt. Ondernemingen maken de overgang van papier naar computer systemen om hun gegevens op te slaan en moeten de data bewaren voor een langere periode, waardoor die data wordt opgeslagen in grotere disk gebaseerde opslag ruimtes. Met de toename van virtualisatie en de groei van cloud computing gebaseerde applicaties groeit dataopslag in complexiteit. De standaard disk gebaseerde storage-leveranciers dienen de markt goed met grotere capaciteit disk arrays, maar de kern mechanische schijf technologie is al meer dan 20 jaar niet veranderd. De technologie heeft inherente beperkingen die grote hoeveelheden elektriciteit nodig heeft om de technologie te gebruiken en te koelen, is fysiek groot en heeft relatief langzame toegang en mogelijkheid tot upgraden. Alle flash storage arrays (AFA) die solid state disk (SSD) technologie gebruiken in consumenten telefoons en nieuwere laptops worden nu aangepast voor de activiteiten van ondernemingen. De verharding van AFA om het te kunnen gebruiken in een bedrijf, gekoppeld met ontwikkelingen in management en array grootte, betekent dat AFA nu wordt gebruikt in de mainstream ondernemingen in de meeste landen.

Er is een snelle acceptatie en adoptie van AFA door ondernemingen in Nederland. Bedrijven worden aangetrokken door de aanzienlijk verbeterde datatoegang snelheden (10 tot 20 keer sneller dan mechanische opslag), de sterke vermindering van elektriciteit,- en koelingsvereisten (circa 10 keer verlaging in elke categorie) en de ruimtebesparing in datacenters. Bedrijven in sectoren zoals finance, gezondheidszorg, onderwijs, overheid en telecom hebben AFA al ingezet in grote productie-omgevingen. Deze bedrijven merken nu al grote kostenbesparingen en verbetering van de dienstverlening.

Doordat AFA door meer ondernemingen wordt gebruikt, blijft de technologie evolueren. Recente ontwikkelingen zijn onder andere hoge beschikbaarheid, de mogelijkheid om arrays te wisselen en te upgraden die in gebruik zijn zonder onderbreking van service, altijd op deduplicatie, grotere capaciteit arrays, replicatie van data in complexe omgevingen, verbetering van de beheersbaarheid van grotere array ruimtes, toenemend aantal verbindingen gesteund en uiteindelijk de kosten van de basis SSD die blijven dalen waardoor array prijzen ook lager worden. Voor ondernemingen is het van groot belang dat de mogelijkheid er is om zowel te upgraden en/of de capaciteit van een AFA in een opslag ruimte te vergroten zonder dat dit invloed heeft op de dienstverlening aan gebruikers.

Bewegende enterprise data van standaard disken naar AFA kan grote verbetering in de datatoegang snelheid voorzien, in combinatie met significante verlaging van ‘total cost of ownership’ voor bedrijven. AFA-technologie brengt grote verbeteringen in eenvoud in gebruik en kan nu voor minder dan de kosten van een mechanische schijf worden geïmplementeerd. Dit zorgt voor snellere opslag zodat bestaande servers meer kunnen doen, waardoor er minder servers (en software licenties) nodig zijn voor dezelfde werklast en level performance. Dit is een enorme kosten-, en werkbesparing voor de IT-branche waardoor zij zich kunnen focussen op hun core business in plaats van het benodigde aantal servers in hun bedrijf.

About the author

Avatar

Steven Rose is Vice President EMEA bij Pure Storage.