Snelle content delivery verantwoordelijkheid van provider

Content Delivery Network (CDN) technologie is al bijna zo oud als het internet, maar de techniek is de laatste jaren onontbeerlijk geworden voor serieuze sites met internationale bezoekers. Een belangrijke reden hiervoor is dat bezoekers steeds kritischer lijken te worden als het op de laadsnelheid van webpagina’s aankomt. Er wordt steeds sneller doorgeklikt naar een alternatief als een site traag aanvoelt.

In theorie zouden klanten zelf meerdere servers rond de wereld af kunnen nemen om vanaf daar lokaal content te serveren. Deze oplossing is echter slechts zelden kosten efficiënt en het beheren van een dergelijk netwerk vereist specifieke kennis.

Sinds kort bieden wij samen met telecom bedrijf Level 3 internationale verspreiding van website content via een CDN. De markt werd tot voor kort gedomineerd door gespecialiseerde CDN partijen zoals Akamai. De laatste jaren zijn er echter steeds meer internationale telecombedrijven tot de markt toegetreden die hun bestaande wereldwijde netwerken kunnen gebruiken om een CDN platform op te bouwen. Level 3 is hier een goed voorbeeld van.

De laatste ontwikkeling in deze markt is dat klanten CDN als een basis dienst gaan zien die ze het liefste bij hun cloud provider af zouden willen nemen. Dit verklaart bijvoorbeeld het succes van Amazon Cloud Front. De meeste cloud providers hebben echter geen eigen internationaal netwerk, dit maakt samenwerkingen met telecombedrijven, die meestal geen eigen cloud hebben, een logische keuze.

Volgende stappen

Wij zijn nu met Level 3 aan het werk om het CDN gemakkelijk en goedkoop beschikbaar te maken voor sites die SSL gebruiken. Dit is nu nog maatwerk vanwege de encryptie die het gebruik van het CDN compliceert. Een andere uitbreiding waar aan gewerkt wordt is een dienst die klanten ondersteunt bij het optimaliseren van hun site voor het gebruik van CDN. Het zal in de toekomst ook in toenemende mate mogelijk worden om het gebruik van dynamische content binnen het CDN mogelijk te maken.

Gratis basisdienst

Serieuze klanten willen verzekert zijn van een wereldwijde snelle aflevering van content. Dit soort basis eisen aan een hostingdienst zullen steeds meer als de verantwoordelijkheid van de provider worden gezien, net als bijvoorbeeld een snelle server performance.

Hierdoor gaat het steeds moeilijker worden om een significante vergoeding voor dit soort diensten te vragen en dit is de reden dat CloudVPS haar CDN-dienst gelijk gratis ter beschikking heeft gesteld. Het is zaak een voorsprong te nemen op gebieden waar een provider zich echt kan onderscheiden, denk hierbij aan certificering en technologieën zoals Platform as a Service en Open Flexibele gebaseerde clouds gebaseerd op bijvoorbeeld OpenStack.


Lennard Zwart is Managing Director bij CloudVPS. CloudVPS is één van de top cloud providers van Nederland. Vanuit een netwerk dat over drie A-klasse datacentra is verspreid worden vele bekende en veeleisende klanten bediend. CloudVPS heeft een grote public cloud waar flexibel capaciteit kan worden afgenomen. Hiernaast is er veel private cloud en maatwerk expertise.