‘Steeds meer focus op extern onderbrengen apparatuur’

Tussen 17 december en 9 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2015. Vandaag Gerben van der Veen van Dataplace. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de focus bij het bedrijfsleven voor het extern onderbrengen van ICT-apparatuur.

Duidelijk signaal
“Op het gebied van datacenters zien we nog steeds veel ontwikkelingen. We zien en horen een steeds duidelijker signaal vanuit het bedrijfsleven en ook vanuit (semi)overheidsinstanties dat het extern onderbrengen van ICT-apparatuur een belangrijkere focus heeft gekregen. Waar vroeger nog veel angst regeerde zien we nu dat er beslissingen worden gemaakt om de stap naar een extern professioneel datacenter te maken. Het besef dat het inpandig houden van bedrijfskritieke ICT-omgevingen de nodige risico’s met zich meebrengt zorgt daarin voor een versnelling.”

DINL
“De sector ‘Digitale Infrastructuur Nederland’ heeft vanwege deze ontwikkeling de handschoen opgepakt om een overkoepelende organisatie op te richten die het belang van de digitale infrastructuur in Nederland – waaronder hosters, datacenters en exchanges – onder de aandacht brengt. Dat is nodig want uit diverse onderzoeken blijkt dat deze sector inmiddels volwassen is en is uitgegroeid tot, om het woord maar weer eens te noemen, derde mainport van Nederland. Zelf geloof ik heel erg sterk in samenwerking en synergie met elkaar. De sector staat inmiddels zodanig op de kaart dat je ook met elkaar de gezamenlijke thema’s moet durven benoemen en die in collectief verband met elkaar kan aanpakken. En dat is goed. Goed voor de sector en goed voor Nederland en dus ook goed voor al die (eind)gebruikers die dagelijks gebruik maken van onze ‘sector’.”

Groei
“In 2015 verwacht ik dat de groei van datacenters binnen Nederland zich positief ontwikkelt en doorzet. Ik zie het bij onze klanten die bestaan uit IT-bedrijven, hosters, (semi-)overheid en beursgenoteerde organisaties.”

Nieuwe inzichten door samenwerking
“Ik wil professionals en bedrijven binnen de sector meegeven om meer samen te werken. Regelmatig heb ik het gevoel dat – bij allerlei partijen – die wil er nog niet is, omdat men graag het grootste stuk van de ‘taart’ heeft. Maar de ‘taart’ in Nederland is groot en samenwerken brengt je op allerlei aspecten nieuwe inzichten en over het algemeen groei.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.