Stop verloedering .nl domein

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig tijdens het domeinnaamdebat 2012. Een van de stellingen van de ochtend was of particuliere domeinnaamhouders nog meer bescherming moeten krijgen voor hun persoonsgegevens in de whois-database.

Een whois is een tool waarmee je vrij kunt opvragen wie een bepaalde domeinnaam heeft geregistreerd. Dit kan bijvoorbeeld via sidn.nl. Een aantal jaren geleden is het al meer afgeschermd dan voorheen, dus standaard kunnen mensen alleen de naam van de houder opvragen en niet meer de adresgegevens. Dit kunnen registrars wel doen en voor deurwaarderds en opsporingbeambten zijn er via SIDN ook speciale procedures.

Persoonlijk ben ik tegen het verder afschermen van de gegevens. Sterker nog, ik zou het liefst weer willen dat de gegevens gewoon helemaal vrij opvraagbaar zijn. Naar mijn idee moet je als websitehouder met een .nl domeinnaam niets te verbergen hebben. Indien je een bekende Nederlander bent of je hebt een goede reden om niet je privegegevens opvraagbaar te maken, dan zijn er ook andere alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld bij SIDN een verzoek indienen de gegevens te verbergen, de gegevens van je management gebruiken of kiezen voor een andere extensie. Alhoewel de procedure die SIDN momenteel heeft om gegevens te verbergen in bepaalde gevallen is op zich al een discussie waard is, want gaat SIDN hierbij een soort van op de stoel van de rechter zitten? Zou dit niet via een andere instantie moeten? Die bewaren we voor een andere keer.

De reden waarom ik voor een transparant systeem ben is dat het onze .nl domeinnaam extensie geen goed doet om gemakkelijk compleet anoniem te kunnen opereren op een .nl-website. Het imago van het .NL domeinnaam is heel goed, net als bij andere ccTLD’s (country code zoals .fr .de), omdat het bij de start van de extensies verplicht was om je te identificeren met bijvoorbeeld een KvK of een paspoort. Hierdoor is er een veel betere controle geweest en heeft het domein geen imago zoals .com, .info of .biz. Ik denk niet dat het verkeerd is dat mensen even twee keer na moeten denken voordat ze iets op hun domeinnaam plaatsen omdat hun gegevens opvraagbaar zijn. Indien je iets anoniems wilt doen, dan je hier een alternatieve extensie voor zoeken, Bij .com kun je namelijk wel je gegevens verbergen. Anonimiteit nodigt toch vaker uit tot illegale en/of strafbare zaken. We willen toch niet dat het .nl domeinnaam straks ook een extensie wordt die ook buitenlanders heel gemakkelijk kunnen misbruiken en allerlei rare sites op zetten? We willen het .nl domein toch niet laten verloederen? We moeten trots zijn op het imago van .nl en dat is vooral ook te danken door de transparantie van de houdergegevens.

Indien de reden van het verder afschermen dient tegen misbruik voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden, dan begrijp ik dit uiteraard wel. Maar daar zijn andere oplossingen voor te verzinnen. We zouden bijvoorbeeld kunnen overwegen het iets lastiger te maken om het op te vragen of er zelfs een klein bedrag voor te vragen. Als het maar opvraagbaar is.

De complete stelling die SIDN neerlegt tijdens het debat:
Domeinnamen van particuliere domeinnaamhouders niet meer standaard te tonen in de openbare Whois. Iedereen met een aantoonbaar belang kan de gegevens opvragen bij SIDN.

Ook wat betreft het aantoonbaar belang (als het dan toch gaat gebeuren…) is het niet handig dat SIDN deze taak op zich neemt om hier over te beslissen. Zij moet hierin geen rol gaan vervullen. Het idee is dat bijvoorbeeld advocaten wel de gegevens altijd kunnen opvragen. Dat maakt het wel minder anoniem, maar dan kun je het beter voor iedereen beschikbaar maken. Iedereen kent wel een advocaat die een briefje kan schrijven. En wat is aantoonbaar belang? Mag ik dan de gegevens wel opvragen als ik een webmaster een zakelijk voorstel zou willen doen of alleen als iemand inbreuk maakt op bijvoorbeeld mijn merkenrecht of als iemand een lastercampagne voert op een domeinnaam?

Er zijn altijd redenen om een domeineigenaar te willen contacten en ik pleit er voor deze gegevens gewoon openbaar te houden. We moeten niet te veel te verbergen hebben en indien je iets doet waarbij je niet je eigen persoonsgegevens zou willen gebruiken, dan kun je ook een andere extensie kiezen . Het .nl is onze trots en deze extensie wil ik graag “schoonhouden”.Gerben van Leeuwen
is eigenaar van Argeweb en Amsio. Hij bemoeit zich persoonlijk met (online) marketing en uiteraard de totale bedrijfsvoering en strategie. Gerben heeft onder andere met het concept webmee.tv: het webhosten dichterbij het grote publiek willen brengen en hij blijft zich hier ook voor inzetten. Tevens is bestuurslid in het bestuur van ISPConnect.

Dit artikel was 30 september op de blog van Gerben te lezen en is met toestemming op deze website overgenomen.