Teletekst of de self-fulfilling prophecy van de kabel

Op de particuliere markt wint de kabel op het gebied van snelle verbindingen steeds meer terrein ten opzichte van DSL. Het is de vraag of glasvezel deze beweging zal kunnen keren. Het lijkt erop dat kabelaars op een goede positie liggen om de concurrentieslag te winnen. Deze overwinning werd 20 jaar geleden al aangekondigd, met de invoering van teletekst.

Kabel heeft meeste snelle verbindingen
Uit een rapport van de OPTA over het eerste kwartaal van 2012 blijkt dat internet over de kabel een sterke groei doormaakt op het gebied van verbindingen boven de 30 Mbps. Van de 1,4 miljoen internetverbindingen met een snelheid van tussen de 30 en 100 Mbps hebben de kabelaars meer dan 80 procent in handen. In de nieuwe Telecommunicatiewet is vastgelegd dat de kabel moet worden opengesteld voor andere partijen, dankzij een lange strijd van onder andere Tele2. Op dit moment is de openstelling nog niet definitief, maar lijkt het onvermijdelijk.

Teletekst voorspelde het al
Maar wat heeft teletekst hier mee te maken? Nog voor de introductie van het internet voor particulieren, werd teletekst op 1 april 1980 in Nederland geïntroduceerd. Het systeem was bedoeld om mensen te informeren, en niet alleen over programmagegevens. In het begin waren er bijvoorbeeld pagina’s te vinden waar mensen 2e hands spullen aanboden, en waar mensen tips gaven over tuinieren. Marktplaats en hobbyblogs avant la lettre. Het grote ‘probleem’ was dat het ging om one-way communicatie. Er waren toentertijd experimenten met vergelijkbare systemen waar mensen wél tot interactie konden overgaan, zoals Viditel en Videotex, maar daar was dan de telefoonlijn voor nodig. Voor bepaalde zaken kon wel de teletekstredactie worden gebeld, zoals uit het filmpje “Wat is teletekst eigenlijk (1981)” blijkt (kijktip!). Het was toen uiteindelijk de droom dat teletekst via de televisie een platform zou worden waar iedereen informatie met elkaar zou delen, maar door de opkomst van het internet verdween die wens. Althans, tot de intrede van connected-tv.

Connected-tv
De televisie had in de jaren ’80 een vaste plek in de woonkamer veroverd, en was ‘het venster op de wereld’. Inmiddels staat nog steeds in bijna iedere woonkamer een televisie. Door de komst van connected-tv’s, komt het vaker voor dat mensen via hun televisie gebruik maken van internet. Samsung heeft als grote televisiefabrikant al aangegeven dat ze zich meer willen gaan richten op connected-tv. De droom uit de jaren ’80 wordt op deze manier alsnog vervuld. Aangezien de kabelaars nog steeds een groot deel van de (analoge) kabelmarkt in handen hebben, hebben zij de beste uitgangspositie om mensen via hun televisie van internet gebruik te laten maken. Ook heeft de kabel meer bandbreedte beschikbaar om meerdere diensten naast elkaar te hebben lopen.

Conclusie
De vraag rijst in hoeverre de ontwikkeling van DSL voor particulieren zin heeft gehad. Als internettoegang via de televisie de toekomst blijkt, is de cirkel die in de jaren ’80 begonnen is eindelijk rond. In retrospect was het handiger geweest om DSL voor de zakelijke markt en kabel voor de particuliere markt te ontwikkelen. Door alle problemen die het aanleggen en rendabel krijgen van een glasvezelnetwerk met zich meebrengt, lijkt de kabel een flinke voorsprong te hebben. Als prijsvechter Tele2 zich gaat melden op de kabel, zullen de prijzen waarschijnlijk omlaag gaan. Daardoor is het denkbaar dat in de toekomst kabel goedkoper blijft dan glasvezel. Internet over de kabel zal de slag gaan winnen, dankzij het televisietoestel dat weer een belangrijkere plek in het huis gaat innemen. Of dankzij teletekst…Jelmer Koers
is werkzaam bij netnotion.nl, het bedrijf achter verschillende provider-vergelijkingssites zoals verandervansimonly.nl. Op verandervansimonly.nl kunnen bezoekers alle sim only abonnementen met elkaar vergelijken en het laatste nieuws op telecomgebied lezen.