Tijd voor een prijs

Naarmate het eind van het jaar in zicht komt, neemt traditioneel ook het aantal uitnodigingen voor events toe. Beurzen, seminars en dergelijke boomen vanaf oktober en de IT sector doet wat dat betreft niet onder voor andere sectoren.

Prijsuitreikingen
Een variatie op het thema uitnodigingen voor een event zijn de oproepen voor prijsuitreikingen. Hierbij kan het zowel een verzoek tot inzending betreffen als wel de vraag aandacht te besteden aan de uitreiking zelf, door er bij aanwezig te zijn of in het geval van journalisten er over te schrijven. Dat er steeds vaker door de kandidaten wordt opgeroepen op de eigen dienst of het eigen product te stemmen (“stem voor ons, als de beste webwinkel van het jaar…”) hoort daarbij. Terzijde, die zelfpromotie maakt de uitreiking zelf bekender, zonder dat het wil zeggen dat op een dergelijke wijze om aandacht vragen leidt tot meer sympathie.

De internetbedrijven en dan vooral de B2B aanbieders zijn op dat terrein wel altijd redelijk terughoudend geweest. Om de een of andere reden is hier nooit sprake geweest van tientallen awards die per jaar worden vergeven, naar de reden hiervoor valt slechts te gissen. Zonder meer speelt een rol dat de sector – beter gezegd sectoren – niet echt goed zijn georganiseerd, wat het initiëren van een dergelijke activiteit aanzienlijk bemoeilijkt.

IPv6 awards
Desondanks kennen we wel een prijs in Nederland die ook voor de B2B internet bedrijven interessant moet zijn en dat is de Ipv6 award. Ook dit jaar zal die tijdens het ECP-EPN jaarcongres weer worden uitgereikt aan winnaars in de verschillende categorieën.

De IPv6 awards zijn tevens een duidelijk voorbeeld waarom dit soort prijzen bestaan. Het is, namelijk een uitgelezen manier aandacht te vragen voor een ontwikkelingen in een sector. En dat gaat in dat geval gepaard met een prijsuitreiking, een fotomoment en een aantal persberichten waarmee naast de winnaar ook zijn sector en in dit geval het verschijnsel Ipv6 in het zonnetje worden gezet. Omwille van dat positieve reclame effect zou je zelfs kunnen stellen dat prijsuitreikingen een vast onderdeel horen te zijn van elke zich zelf respecterende sector. En als dat zo is, waarom hebben we dan geen breed gedragen prijs voor de hosting sector?

Duitsland
Die vraag werd nog eens extra onder de aandacht gebracht door een persbericht van de Duitse vestiging van IDG. Deze uitgever maakte de 7 winnaars van de Best in Cloud 2011 awards bekend. Wat direct opvalt is dat er niet is gekozen voor awards voor de hele hosting sector, maar dat men bewust kiest voor een redelijk nieuws segment, de cloudaanbieders.

Insiders weten allang dat cloud een containerbegrip is, waar elke zichzelf respecterende soft – of hardwareleverancier een eigen definitie voorheeft. IDG Duitsland is daar handig op ingesprongen door maar liefst 7 subsegmenten te benoemen en daar een aantal kandidaten bij te benoemen. Op deze manier gaat een groter publiek kennis maken met begrippen als IAAS en SAAS en de verschillen die er tussen als die xAAS vormen bestaan. Een activiteit dus met als doel de sector te promoten tegelijkertijd bij te dragen aan het demystificeren van het begrip cloud.

Kans voor Nederland
Alleen al vanwege de mogelijkheid cloud voor een groter publiek inzichtelijk te maken is het bijzonder dat een dergelijke event nog niet in Nederland is georganiseerd. En als we dan toch bezig zijn, ook op andere vlakken in de IT en internet sector zou de markt wellicht gebaat zijn met wat meer openheid. Wat te denken van awards voor de beste infrastructuur of het meest duurzame datacenter. Prijsuitreikingen leveren dan niet alleen competitie op, het dwingt de aanbieders ook tot meer openheid met betrekking tot de gehanteerde reclame-uitingen. Of zou dat laatste een reden zijn waarom we dit soort awards zo weinig kennen?


Rashid Niamat is sinds 2007 zelfstandig adviseur in strategieontwikkeling, implementatievraagstukken en communicatie trajecten rond e-activiteiten en samenwerkingen. Rashid houdt trouw een weblog bij over de internetmarkt.