‘Toegang tot IPv6 zal stijgen’

Tussen 20 december en 10 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over het afgelopen jaar. Vandaag deelt Frits Nolet (Stichting IPv6 Nederland) zijn terug- en vooruitblik met de sector. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de adoptie van IPv6.

Groei

“Het aantal gebruikers wat wereldwijd toegang heeft tot IPv6 is met een hockeystick curve gestegen van 0,4% begin 2012 naar 1% begin 2013 en 2,7% nu,” vertelt Nolet. “De voorspellingen gingen uit van 250% groei per jaar. Dat lijkt in 2013 275% te gaan worden. Dat is een snellere stijging dan nodig is om in dezelfde trend in 2017 op 50% te komen. Echter in Nederland blijft het aantal consumenten met toegang tot IPv6 met zo’n honderdduizend nog op 0,7% steken. Dat zijn voornamelijk gebruikers bij XS4ALL en enkele andere ISP’s zoals bijvoorbeeld Solcon.

Aanbod

“Bij de grote consumenten ISP’s als KPN, Ziggo en UPC zijn er geen publieke aankondigingen op het vlak van IPv6. KPN en Ziggo hebben wel binnen de IPv6 Taskforce aangekondigd om native IPv6 in dual stack met IPv4 in de loop van 2014 geleidelijk aan te gaan bieden aan consumenten. Voor de zakelijke markt is het dit jaar op verzoek al wel beschikbaar. “

Stijging aantal gebruikers

In Nederland verwacht Nolet dat het aantal consumenten met toegang tot IPv6 zal stijgen van 100.000 naar 3 tot 4 keer zoveel. “Een groot aantal overheden en bedrijven zullen op IPv6 aansluiten voor hun web-presence.”

Levering van IPv6

Zijn nieuwjaarswens voor 2014 luidt: “Ik wens de Nederlandse Internetsector veel goeds met het communiceren over en leveren van IPv6 aan al hun klanten!”


Frits Nolet is één van de oprichters en bestuurslid van Stichting IPv6 Nederland. Ook is hij betrokken bij de IPv6 Taskforce Nederland.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.