Twee keynotes op HostingCon – twee observaties

hostingcon2016collage630415Op elke conferentie, en HostingCon zou daar geen uitzondering mogen zijn, zijn de keynotes het officiële hoogtepunt. Het is immers niet voor niets voorzien van dat label. De vraag die menigeen zich kan hebben gesteld, die de afgelopen week de anderhalve dag durende conferentie in Amsterdam was, is of dat ook hier het geval was.

Na vorig jaar was duidelijk dat een politiek getinte keynote niet de beste match met de bezoekersgroep was. Mede daarom was dit jaar gekozen voor in principe twee totaal andere sprekers en onderwerpen. Om met de laatste te beginnen: Erik Akerboom. Het hoofd van de nationale politie hield aan het begin van de tweede dag een betoog dat goed was opgebouwd en voor elk niveau begrijpbaar moet zijn geweest. Dat wil zeggen: iedereen die met de Nederlandse context bekend was, want een deel van de opmerkingen en helemaal de “Q&A sessie” hadden een hoog lokaal gehalte. Niets mis mee die aandacht voor het Nederlandse, maar of het geen afbreuk deed aan de gewenste uitstraling van het event is zeker een punt dat bij een evaluatie ter sprake zal komen.

Dan de eerste keynote, Jamie Woodruff. Wie Jamie op hackers conferenties heeft meegemaakt weet dat hij als presentator van de eigen cases een zaal mee kan krijgen. Dat is dus als de zaal bestaat uit gelijkgezinden of personen waarmee hij al eerder kennis heeft gedeeld. Hier werd al snel zichtbaar dat een deel van de zaal moeite had zijn betoog te volgen. De oorzaak daarvan kan te maken hebben met het feit zijn betoog op het eerste gezicht een laag “hosting gehalte” had. Een andere verklaring is echter, dat zijn verhaal best confronterend was. Wat zijn pineapple tevoorschijn toverde was namelijk best lastig. In vergelijking met andere conferenties voor de IT sector was de score hier ook best hoog. Het kan zomaar zijn dat een aantal mensen in de zaal door die confrontatie met de eigen onvoorzichtigheid en de herkenbaarheid van de zwaktes in de organisaties waarover Jamie sprak te veel waren afgeleid de rest van zijn betoog nog te volgen.

Daarmee is niet gezegd dat beide keynotes een onvoldoende krijgen. Als deze twee zo verschillende sprekers en onderwerpen iets hebben aangetoond dan is het hoe lastig het is een onderwerp te vinden dat voor alle bezoekers even relevant en herkenbaar is. Misschien is dat een van de lessen die we kunnen leren, alles is belangrijk, maar niet voor iedereen. En wie weet is daarvan weer de consequentie dat het label keynote beter achterwege gelaten kan worden.

(disclaimer: de auteur is lid van de adviesraad voor HostingCon)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.