Van rood naar groener

Alhoewel datacenters niet echt bekend staan om hun groene imago, zijn er altijd maatregelen die je kan nemen om toch je groene steentje bij te dragen. Closed cold corridors, koelen met buitenlucht, duurzaam opgewekte energie, piëzo bevochtiging; de mogelijkheden zijn enorm en de impact ervan kan groot zijn.

Vorig jaar hebben wij een maatregel genomen met beperkte impact, maar goed alle kleine beetjes helpen! Sinds 2012 gebruikt BIT GTL brandstof in zijn dieselaggregaten. Deze aggregaten (in redundante setup) verzorgen de stroomvoorziening in onze datacenters op de momenten dat het lichtnet niet beschikbaar is (dat gebeurt toch nog een paar keer per jaar). GTL, oftewel Gas To Liquid, is een vervanging van diesel en wordt van aardgas gemaakt. Het heeft als voordelen dat het in hoge mate biologisch afbreekbaar is en dat het vrijwel vrij is van zwavel en aromaten.

Een paar weken geleden zijn de tanks met ‘rode GTL’ ingewisseld voor tanks met reguliere GTL. Deze wisseltruc was nodig om te voldoen aan gewijzigde belastingwetgeving waardoor ‘rode’ brandstoffen alleen nog maar in de professionele scheepvaart gebruikt mogen worden. Op de foto hieronder staan een aantal van de gewisselde brandstoftanks. De totale capaciteit van de brandstoftanks bedraagt bijna 25.000 liter.

IMAG3439

Al eerder hebben we ons georiënteerd op het gebruik van waterstof voor onze noodstroomvoorzieningen, maar de stand der techniek laat ons wat dat betreft nog in de steek. Hopelijk zijn er in de toekomst wel mogelijkheden om ook op het gebied van noodstroomvoorzieningen verder te vergroenen. Wij zijn benieuwd welke mogelijkheden andere datacenters zien om hun noodstroomvoorzieningen verder te verduurzamen.


Wido Potters is manager Support & Sales bij BIT.

About the author

Avatar

Wido Potters is werkzaam bij BIT. BIT beheert drie datacenters in Ede en is gespecialiseerd in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet. BIT levert aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur. Betrouwbaarheid is het uitgangspunt van de dienstverlening, zodat klanten zich zorgeloos met hun kernactiviteiten bezig kunnen houden. BIT onderscheidt zich door een hoog kennisniveau, jarenlange ervaring en een pragmatische aanpak. BIT is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd.