Verschuiving in de hostingmarkt

Terugkijkend op een hele indrukwekkende ervaring waarin ik en enkele relaties van Oxilion mocht kennismaken met de Google Glass, zie ik een verschuiving in de groeiende hostingmarkt steeds zichtbaarder worden. De vraag naar een virtuele server is steeds lager, maar steeds groter is de vraag naar het hosten van een website of webapplicatie.

Wij zien het al langere tijd: een verschuiving in de concrete behoefte van de klant. Een steeds grotere doelgroep heeft behoefte aan hosting van hun website of webapplicatie waardoor de hostingmarkt blijft groeien. Dit wisten we al. Echter de genoemde doelgroep wil zich juist niet druk maken om het dagelijks beheer van de infrastructuur: back-ups, beveiliging en proactieve monitoring. Ze zijn dus op zoek naar Managed Hosting. De wens van de klant bepaalt nog steeds de oplossing, maar de wens verschuift van concreet aantal GB’s RAM, rekenkracht, opslagcapaciteit en dataverkeer, naar uptime, ontzorgen en stabiliteit van de website en webapplicatie.

Je zou kunnen zeggen dat men bovenop de infrastructuur (IaaS) een kant-en-klaar platform ter beschikking wil hebben (PaaS). Met de voordelen van schaalbaarheid, up-to-date software, pay as you go, en overal en altijd online. Jelastic en Openshift zijn hier twee voorbeelden van. Bij Oxilion zijn we dit soort platformen met elkaar aan het vergelijken.

Onder water draait de hosting op (virtuele)servers, daar verandert niet veel aan. OpenShift maakt daar bovenop gebruik van zogenoemde gears met cartridges. Deze gears zijn uitgerust met RAM en storage en de cartridges bevatten de software: PHP, MySQL, Apache enzovoort. In overleg met de klant kun je bepalen hoeveel gears standaard gebruikt kunnen worden en hoeveel er bij piekbelasting extra beschikbaar zijn.

Het pushen van applicaties naar een platform als Openshift biedt ook moderne mogelijkheden. Zo kunnen developers eenvoudig via GIT hun software deployen;  ideaal voor versie- en codebeheer.  Een platform is snel in te richten en bij te schalen. Voordeel voor de klant: je kunt binnen een aantal minuten al aan de slag.

Met PaaS wordt de klant volledig in haar wensen voorzien: schaalbaar, geen serverbeheer, pay as you go en snel online. Deze verschuiving in de hostingmarkt is niet meer te stoppen.


Daniël Broen is Inhouse Sales Consultant bij Oxilion.