‘Waar ligt jouw toegevoegde waarde in 2015?’

Tussen 17 december en 9 januari laten we op ISP Today experts uit de Nederlandse Internetsector aan het woord over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2015. Vandaag Pim Effting, directeur van RealHosting. Zijn belangrijkste ontwikkeling: de professionalisering van de hostingsector.

Vakgebied
“De hostingmarkt is aan het professionaliseren en veranderingen volgen elkaar snel op. Het wordt een echt vakgebied en niet iets om erbij te doen of te licht over te denken. Het is ook zeker geen ‘one-man show’ meer omdat je dan achter de feiten aan gaat lopen. Denk hierbij niet alleen aan continuïteit van de – 24×7 – dienstverlening, maar juist ook het bijhouden van kennis en innovatie. Als voorbeeld hebben we Heartbleed en Poodle gezien – ingewikkelde zaken waarbij snel geacteerd moet worden op professionele wijze. Door experts, want SSL-encryptietechnieken doorgronden doe je niet 1-2-3. Of implementatie van bijvoorbeeld DNSSEC. Dat is zeker niet voor de beginner weggelegd.”

Consolidatie ‘aan de achterkant’
“Hostingproviders zijn altijd verwend geweest. Met weinig kon je starten. Had je een website en een server met control panel: de klanten komen wel. Ondertussen is die situatie wel veranderd, vooral voor kleinere hostingproviders. Al jaren wordt consolidatie voorspeld in de markt, maar tot op heden is daar niet zoveel van te zien. Wat je nu wel ziet gebeuren is dat partijen ‘aan de achterkant’ technische middelen en kennis gaan bundelen. Dat kan door gezamenlijk oplossingen te bedenken, of door onderdelen uit te besteden. De positie in de waardeketen wordt hiermee opnieuw bepaald.”

Laksheid bedrijfsleven
“Wat we afgelopen jaar hebben gezien, zal zich verder voortzetten. Er zal zeker nog een serieus security-incident plaatsvinden. Veel bedrijven zijn erg laks in het updaten van onder andere Content Management Systemen en serversoftware.”

Overleef!
“Denk voor het komende jaar goed na over waar jij het beste in bent en hoe je de meeste waarde toevoegt aan jouw business. Moet ik nog wel zelf hardware in eigendom hebben? Moet ik nog wel zelf mijn servers beheren? Of ligt mijn toegevoegde waarde meer bij de service naar de eindgebruiker? Alleen zo kun je (blijven) overleven in de hostingsector. Die is overigens erg leuk, (meestal) dankbaar en nooit saai! Iedere dag leer je weer iets nieuws en dat is enorm motiverend.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.