Waarom nieuw kopen als 2e-hands beter is?

Jaak Vlasveld

De kop boven deze blog is natuurlijk vooral bedoeld om de knuppel maar eens flink in het hoenderhok te gooien. Wat mij betreft is dat ook hoog tijd. In tal van andere branches zien we dat gebruikte apparatuur al volop wordt gebruikt. Kijk maar eens naar de industrie waar regelmatig 2e-hands lasapparaten of draaibanken worden gekocht.

Maar niets daarvan in datacenters. En dat terwijl lang niet iedere gehoste applicatie of service om gloednieuwe hardware vraagt. Sterker nog, tal van workloads vertonen niet of nauwelijks pieken of dalen, terwijl de behoefte aan systeemcapaciteit zelden toeneemt. Wat we in dat soort situaties vooral nodig hebben is goed functionerende en stabiele IT-apparatuur die we jaar in jaar uit kunnen benutten. Apparatuur van 2 of 3 jaar oud is dan heel vaak prima. Toch kopen we maar al te vaak het nieuwste van het nieuwste. Zonde van het geld en niet erg duurzaam.

De vraag die u nu ongetwijfeld gaat stellen is: goed idee maar hoe kom ik dan aan kwalitatief hoogwaardige 2e-hands apparatuur?

Dat is inderdaad nog een uitdaging. Maar wel eentje waar wij als Green IT Amsterdam graag onze tanden in zetten. Dat hebben wij gedaan via het ReStructure-project. Dat hebben wij opgezet samen met SURFsara, Sims Recycling Solutions, Aliter Networks en Recover-E. Doel van dit project: ‘Towards a truly circular model for data center equipment’. Anders gezegd: kunnen wij een aanpak ontwikkelen waarmee wij het mogelijk maken dat vraag en aanbod rond 2e-hands datacenterapparatuur elkaar gaat vinden?

Wij denken dat dit heel goed mogelijk is. Al zal hiervoor nog wel het nodige werk verricht moeten worden. Er is bijvoorbeeld niet echt een marktplaats waar datacenters gebruikte apparatuur kunnen aanbieden of kopen. Daarnaast horen wij veel vragen over garanties, certificeringen en licenties. Terwijl we ook zien dat het aanbieden van overtollige apparatuur of het kopen van gebruikte systemen en componenten veel makkelijker moet worden.

Ook hebben we het definitieprobleem aangepakt. Want wat is dat eigenlijk: 2e-hands? Hebben we het over apparatuur die direct weer kan worden ingezet voor nieuwe taken? Of dient er eerst een reparatie plaats te vinden? Valt hieronder ook apparatuur die gerecycled dient te worden zodat componenten kunnen worden hergebruikt? Rekenen we ‘refurbished’ tot 2e-hands?

De markt voor 2e-hands IT-apparatuur lijkt sterk op een vliegwiel. We zijn nu hard aan het duwen om dit wiel langzaam maar zeker in beweging te brengen. Dat doen we bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een track & trace-systeem: uit welke componenten is een IT-systeem opgebouwd en waar bevinden die zich? Net als in andere bedrijfstakken wordt het hoogtijd dat we de materialen waaruit een server of switch is opgebouwd gaan volgen – precies: van cradle to cradle. Maar we werken ook hard aan kwaliteitsgaranties. Wie checkt 2e-hands apparatuur en geeft daar weer nieuwe certificeringen of garanties voor af? En heel belangrijk: als u 25 switches nodig heeft, wilt u niet eindeloos internet moeten afspeuren om deze bij elkaar te sprokkelen. We hebben centrale marktplaatsen nodig die vraag en aanbod bundelen.

We hebben in ReStructure nu veel van deze vragen beantwoord. Nu komt de praktijk. Ook daaraan gaan we de komende tijd werken. Want 2e-hands IT-apparatuur biedt grote kansen – met name voor datacenters die het rendement op hun investeringen in IT-platformen willen maximaliseren. Maar daarover in een volgende blog meer.

About the author

Jaak Vlasveld

Green IT Amsterdam makes the energy transition possible with IT for the Amsterdam region. Our mission is to scout, test and showcase innovative IT solutions for increasing energy efficiency and decreasing carbon emissions. As our society is constantly relying more and more on IT, urgency for sustainability keeps increasing. Moreover, IT can play a key role in making the change from fossil energy into renewable energy, the energy of the future and for the future.