Wat is Bandwidth on Demand?

Onze huidige connectiviteitsdiensten bieden een voornamelijk statische ervaring. Zodra de eindpunten en servicekenmerken zijn gedefinieerd, verandert er niet veel meer: iemand heeft een verbinding nodig en tekent een contract. Daarop wordt de verbinding geactiveerd. En vaak duurt het behoorlijk lang voordat de dienst gereed is: van een paar dagen tot enkele weken. Statische connectiviteit is in dit tijdperk van cloud-netwerken simpelweg niet langer toereikend. Er worden nieuwe eisen aan onze netwerken gesteld. De netwerkcapaciteit zal zich naar verwachting aanpassen aan onze veranderende bandbreedtebehoeften en eindpunten, in plaats van andersom.

We hebben steeds meer behoefte aan een netwerk dat ons bandbreedte biedt wanneer en waar we die maar nodig hebben. U zult de afgelopen tijd de kreet ‘bandwidth on demand’ vast vaker horen vallen. Maar wat is het precies, en wat betekent het voor netwerken en eindgebruikers?

Definitie
Bandwidth on Demand (BoD) is een dienst die in netwerkconnectiviteit voorziet en gebruikers de mogelijkheid biedt om altijd en overal de bandbreedte af te nemen die ze nodig hebben. Organisaties kunnen met BoD connectiviteitsparameters naar behoefte aanpassen, zodat ze meer grip op hun netwerkverbruik krijgen. Zij kunnen hun provider bijvoorbeeld vragen om elke zaterdagavond de bandbreedte drie uur lang van 1G naar 10G te verhogen, zodat ze over voldoende capaciteit beschikken om grootschalige back-upprocedures uit te voeren. Na deze periode wordt de bandbreedte weer teruggeschakeld naar het oorspronkelijke niveau.

BoD-oplossingen passen zich aan deze terugkerende bandbreedtebehoeften aan. Gebruikers kunnen daarbij kiezen voor directe of geplande bandbreedte. Directe bandwidth on demand is afhankelijk van de capaciteit die het netwerk op een gegeven tijdstip voor een bepaalde duur kan leveren. Geplande bandwidth on demand biedt u de mogelijkheid om de aanvullende bandbreedte van tevoren te reserveren, net zoals u een tafel in uw favoriete restaurant boekt.

Praktijkvoorbeelden: stadions & gezondheidszorg
Als u een provider bent, hebt u waarschijnlijk legio toepassingen voor BoD op het oog en zult u zich afvragen hoe u deze als integrale dienst kunt aanbieden aan een specifieke verticale markt of doelgroep. De volgende twee praktijkvoorbeelden van BoD zullen de meeste lezers aanspreken:

Stadions en evenementenhallen kennen sterk schommelende bandbreedtebehoeften. Deze locaties hebben tijdens daluren weinig behoefte aan massale connectiviteit. Dat is echter heel anders zodra er sportevenementen plaatsvinden. Vanwege deze sterke verschillen in bandbreedtebehoefte doet zich de vraag voor waarom exploitanten van een stadion of eventhal met een dergelijk dynamisch gebruiksscenario in het keurslijf van een statisch contract zouden moeten worden gedwongen.

Zorginstellingen hebben te maken met voortdurende veranderingen — denk aan de privacywetgeving en bewaarplicht, het verlenen van telezorg en de opkomst van draagbare apparaten die de gezondheid van patiënten bewaken. Ze moeten hun netwerken en gegevensinfrastructuur daarom continu aanpassen aan de technologieën die door aangesloten ziekenhuizen en klinieken worden ingezet. Een dynamische breedbandoplossing zou gezien deze veranderende en groeiende gegevensbehoeften absoluut op zijn plaats zijn in de zorgsector.

Hybride model is de toekomst
Het ligt in de lijn der verwachting dat ons netwerkverkeer op basis van een hybride model zal worden ingericht, waarbij statische en on demand diensten naast elkaar worden ingezet. Het voordeel in dit verband is dat on demand diensten voorzien in flexibele bandbreedte, locaties en verbindingstijden. Dit zijn drie aantrekkelijke en aanpasbare factoren die statische diensten simpelweg niet kunnen bieden. Dat wil niet zeggen dat BoD bestaande statische diensten in de toekomst volledig overbodig zal maken. Bandwidth on Demand is juist bedoeld om ze te ondersteunen en verbeteren. Je kunt het vergelijken met het gebruik van een huurauto tijdens een zakenreis. Je hebt thuis een auto staan (het statische netwerk), maar hebt nog altijd een vervoersmiddel nodig wanneer je van huis bent (bandwidth on demand).

Wanneer Bandwidth on Demand precies zijn entree zal maken hangt mede af van de service providers. Zij moeten de uitdaging aangaan om voor hun belangrijkste doelmarkten krachtige BoD-diensten te ontwikkelen, waarmee zij statische netwerkdiensten kunnen aanvullen.

About the author

Avatar

Rob Wilts is Directeur Regionale Service Providers Europa bij Ciena.