Worden banken de nieuwste generatie Cloud providers?

Je zou het op basis van de media berichten niet denken. Maar financiele dienstverleners zoals banken, hebben als het gaat om databeveiliging omtrent wet,- en regelgeving hun zaken goed voor elkaar.

Banken worden door organisaties zoals DNB – De Nederlandse Bank – en AFM – Authoriteit Financiele Markten – stevig ondervraagt over de veiligheid en betrouwbaarheid van de dienstverlening. (waarde transacties (zoals geld) zijn een onmisbaar onderdeel in de leveringsketen van de economie. )

Door de automatisering van de bedrijfsprocessen, zijn banken veelvuldig in staat om 24 uur per dag wereldwijd, haar dienstverlening te leveren. En daarbij leveren banken schaalbaar diverse goederen en producten. Uiteindelijk is een bank een om producten te “creëren“ en te leveren welke allemaal dezelfde basis hebben.

– Geld – Als we de dienstverlening en producten van een bank vergelijken met een catalogus Cloud diensten – IaaS, PaaS, Saas – Dan is er in het leveringsmodel niet veel verschil. Of het nu gaat om wereldwijd onafhankelijk van welke bankautomaat je een geldopname doet (saas) leningen, hypotheken, etc (paas) of het verwerken van betalingen (IaaS). In de basis blijft het zelfde. Bijkomend voordeel voor banken is het feit dat ze een hoog vertrouwen genieten. (Hoewel de verschillende crisis situaties ;economisch;euro,krediet – de banken niet echt in een positief daglicht hebben gezet).

Ondanks dat gegeven kunnen banken wel alle “zogenaamde” obstakels, die bedrijven opwerpen bij de adoptie van Cloud Computing eenvoudig oppakken. Maar een bank is conservatief, denkt in oude modellen, is zelden klantgericht en ontzettend lui van aard, want banken hebben een monopoly positie.

Klanten doen vandaag de dag steeds meer zelf. Een bank zegt steeds klantgerichter te zijn, maar in de praktijk is het zo dat de klant steeds meer zelf doet. – En daar ook de bank nog eens vorstelijk voor betaald – Als Cloud provider lever je dezelfde methodieken als een bank. Je geeft de klanten de mogelijkheid om zelf haar dienstverlening te kiezen op basis van een catalogus, de klant kan het aan en uit zetten. Een aantal suggesties doen in de vorm van appcenter met voorgeprogrammeerde producten. En het kan wereldwijd worden geleverd en geconsumeerd.

Van geld provider naar Cloud provider.
Een bank zet zijn infrastructuur in meerdere datacenters, welke middels certificering volledig is toegerust op veiligheid en regelgeving omtrent financiele data. Omdat een bank verschillende producten levert, ligt het voor de hand dat de hardware voor het cloud platform wordt voorzien van een verschillend aantal hypervisors en management laag smaken. (openstack, cloudstack, vmware, hyper-v, etc).

Dat een bank eigenlijk ideaal voor deze nieuwe marktkans is geknipt, verwonderd me nogal. Een bank heeft naast een consumenten en zakelijke afdeling (Public Cloud) ook afdelingen die voor Private Banking (Private Cloud) werken.

De verschillende initiatieven zijn er al. Zo is eBay met Paypal en Apple met Apple Pay. Maar ook andersom is er al wat te melden. Barclays welke een dropbox alternatief aanbiedt.

Nu de raakvlakken bekend zijn, is het wachten op de eerste bank die een volledige cloud provider gaat worden, of een cloud provider die bankzaken gaat aanbieden. 

About the author

Avatar

Marco van den Akker is partner bij ComputeNext en bestuurslid van de Cloud Security Alliance. Marco heeft brede ervaring op CTMT gebied (Cloud, Telecom, Media, Technologie) vanuit meerdere rollen. Is zijn internet carrière begonnen met videotex, BBS en html. Voorheen was hij werkzaam bij 123Cloud.