Zomer in je datacenter; evident of ongewenst?

Een paar dagen geleden riep de Europese Commissie op om de inblaastemperatuur van datacenters te verhogen. Het is een van de maatregelen, naast virtualisatie en directe koeling met buitenlucht, om het energiegebruik van datacenters te optimaliseren. Energie-efficiëntie wordt steeds belangrijker in de IT, zowel de politiek als de industrie besteden er veel aandacht aan. Reden genoeg om de meningen over deze specifieke maatregel eens te peilen.

Met name datacenters gebruiken enorme hoeveelheden energie. Het is dan ook geen geheim dat de energierekening de grootste variabele kostenpost van datacenters is. Datacenterexploitanten, zo ook Interconnect, hebben dus zowel een maatschappelijk, als een commercieel belang om zuinig om te gaan met energie.

Cold corridor opstellingen zijn de  norm in Nederland. Door warme en koude lucht te scheiden kan er efficiënter gekoeld worden. Veel datacenters blazen lucht met een temperatuur van rond de 22 graden Celsius in de koude gangen. Volgens de Europese Commissie is, aan de hand van verschillende onderzoeken, voldoende bewezen dat verhoging van de inblaastemperatuur naar 27 tot 30 graden Celsius niet leidt tot hogere uitval van apparatuur.

Maar als dat zo is, waarom is een hogere temperatuur dan nog niet ingeburgerd? De IT branche noemt zichzelf vaak innovatief, maar zijn we op dit punt dan juist conservatief? Of vinden we dat  een cold corridor gewoon fris moet aanvoelen? Evident is dat in de zomermaanden veel energie bespaard kan worden door de inblaastemperatuur te verhogen. Maar meer hardware failures zijn ongewenst.

Bij Interconnect leeft de vraag over een verhoging van de inblaastemperatuur ook. In discussie met klanten zijn de reacties gemengd. De een is bijzonder huiverig, de ander ziet geen enkel bezwaar. Dat maakt de afweging voor commerciële datacenters ook al niet eenvoudiger. Je wilt geen klanten verliezen, maar wel je energieverbruik optimaliseren. Wellicht dat deze vraag voor partijen met een privately owned datacenter daarom makkelijker te beantwoorden is.

Persoonlijk denk ik dat temperaturen de komende jaren gestaag opgeschroefd gaan worden, maar ik durf nog niet te voorspellen in welk tempo dit gebeurt, en welke temperatuur de nieuwe standaard gaat worden. Maar hoe denken jullie over verhoging van de inblaastemperatuur van datacenters? Zijn jullie voor- of tegenstanders? En waarom?Rick van den Hoogenhof
houdt zich namens Interconnect bezig met online marketing en marketing research. In het kader van marketing research is Rick erg benieuwd naar de visie van de markt over ontwikkelingen in het datacenterlandschap.