Advertorial – Hans Timmerman: ‘De techniek is niet meer interessant’

CCE-banner-ALLES-IS-MOGELIJK-336-x-280-px“IT is eindelijk volwassen geworden, en daar hebben we vijftig jaar over gedaan.” Volgens Hans Timmerman, CTO van EMC Nederland, dient zich met ‘IT 3.0’ een ‘nieuwe wereld’ aan. “Als partner heb je nu heel veel vrijheid om te bepalen hoe je in het leven wilt staan, maar daarin moet je wel nú een keuze maken. Het is disrupt or be disrupted.”

De nieuwe wereld waaraan Timmerman refereert, houdt uiteraard sterk verband met de opkomst van ‘de cloud’ die volgens de CTO heeft gezorgd voor een ‘standaardisatie van de rekencapaciteit’. “Door virtualisatie is de hardware – van servers tot aan switches en opslagapparatuur – in steeds grotere mate ‘stateless’ geworden; via de software vertellen we de hardware wat er moet gebeuren. Daardoor is de hardwarelaag een commodity geworden en maakt het niet meer uit waar een applicatie landt; die werkt overal op dezelfde manier. Vergelijk het met 230 volt dat er als standaard voor zorgt dat een boor, een lamp en elk elektrisch apparaat overal werkt.

Deze standaardisatie van de rekencapaciteit heeft ervoor gezorgd dat ‘de business het zelf wel kan’, wat volgens Timmerman niet wegneemt dat er veel behoefte zal blijven bestaan aan begeleiding. Zo zullen klanten in toenemende mate behoefte hebben aan advies bij bijvoorbeeld het selecteren van de juiste IT-diensten en het verantwoord opslaan van de data die nog altijd een ‘waardevolle asset’ vormen. Waar mogen die data bijvoorbeeld staan? Door de door Timmerman geschetste standaardisatie zijn er voor organisaties steeds meer opties. “Het zal voortaan veel meer gaan om de I van Informatie en de M van Management. De T van Techniek is niet interessant meer. Die is onder de motorkap verdwenen.”

Cateraar of groothandel?
Door de standaardisatie van de IT-laag ontstaat er voor de klant meer keuzevrijheid als het gaat om het ‘zelf maken of inkopen’ van IT-diensten. “Een service kan worden ingekocht of uitbesteed. Of in eerste instantie zelf worden ontwikkeld en daarna worden uitbesteed aan derden. Of door derden worden ontwikkeld en dan in huis worden gebruikt”, licht Timmerman toe. “De klant is nog nooit zo koning geweest als nu. Diegenen die dat niet beseffen, moeten op hun tellen passen.”

“Organisaties vragen zich nu vooral af: wat voor ‘IT-keuken’ heb ik nodig?”, vervolgt Timmerman. Als voorbeeld geeft hij radiozender 3FM. “Gedurende het grootste deel van het jaar zal een tweesterrenkeuken volstaan, maar als het Glazen Huis weer staat, is er behoefte aan een vijfsterrenkeuken. Ben je dan de partner die als cateraar de keuken komt versterken? Of de groothandel die de keuken bevoorraadt? Of de verhuurder van apparatuur? Als partner heb je nu heel veel vrijheid om te bepalen hoe je in het leven wilt staan, maar dan moet je wel nú een keuze maken. Het is disrupt or be disrupted.”

Experimenteer
“Ga mee met de reis de je klanten maken”, zo luidt het advies van Timmerman. “En ben niet bang om te experimenteren met nieuwe dienstverlening; een experiment mag altijd mislukken, maar de leerervaring is het belangrijkste. Innovatie gebeurt altijd aan de rand, bij het experiment, en nooit in het midden.”

EMC is een van de partijen die aanwezig is op het Copaco Cloud Event dat op 8 oktober in Ede wordt gehouden.

 

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.