dienstmededeling: Het Datacenter & Cloud Dossier 2016

Datacenter-&-Cloud-Dossier-logo_zwart630415Aan het einde van de zomer brengt Sellair de nieuwe editie van het Datacenter & Cloud Dossier uit. Het zal wederom een uitgebreid en bondig overzicht zijn van de Nederlandse markt voor co-locatie, services, hardware, beheer en fysieke infrastructuur. Naast de verder uitgebreide lijst van alle belangrijke leveranciers en spelers in de markt, zal het dossier inzicht geven in de belangrijkste trends, zoals de opkomst van netwerkvirtualisatie, de doorbraak van hybrid cloud als ICT-standaard en Nederland als connectieknooppunt van Europa.

Uitbaters van datacentra blijven steeds zwaardere eisen aan hun faciliteiten stellen. Het stroomverbruik moet omlaag, terwijl er meer rekenkracht en capaciteit moet komen op een steeds kleiner oppervlak. Tegelijkertijd is cloud computing, en dan vooral de hybrid cloud, sterk in opkomst. De fysieke locatie van servers is door virtualisatie al van ondergeschikt belang geworden, door cloud computing is schaalbaarheid van nog groter belang geworden dan voorheen.

Het zijn enkele van de thema’s waar het Datacenter & Cloud Dossier inhoudelijk op in gaat. De leveranciers zelf geven aan waar hun focus ligt en waarom, terwijl datacenteraanbieders juist aangeven waar hun prioriteiten liggen en waar de klant naar vraagt. Dit geeft datacenter-eigenaars de gelegenheid om afgewogen beslissingen en keuzes te maken bij de verdere ontwikkeling van hun faciliteit. Tegelijkertijd kunnen leveranciers en hun partners zich informeren over de marktvraag. Veel aandacht zal echter ook uitgaan naar Cloud Computing, dus eigenlijk de dienstverlening zelf die door datacenters wordt ontsloten. Juist eisen op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit worden namelijk door cloud computing gedreven. De datacentermarkt is, kortgezegd, dynamisch en daarmee zeer uitdagend voor leveranciers en dienstverleners. Enkele trends die ongetwijfeld zullen worden toegelicht in het dossier zijn:

Netwerkvirtualisatie
Virtualisatie van servers en storage is reeds gemeengoed en de ontwikkelingen op het vlak van netwerkvirtualisatie gaan in hard tempo. Doordat het aantal gebruikers alleen maar meer zal fluctueren, is het vrijwel ondoenlijk om altijd precies de optimale hardware in huis te hebben. Met netwerkvirtualisatie zijn dergelijke functies met standaard-hardware in te voeren.

Daarnaast worden netwerken steeds complexer, ook omdat applicaties veel meer uitgesmeerd zijn over meerdere servers of zelfs locaties waardoor he aantal verbinding is geëxplodeerd. Steeds meer vendoren zetten in op Software Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualisation (NFV) om het netwerk te abstraheren. Zo blijft het beheersbaar. Maar zoals Sander Bakker van Brocade elders in dit nummer waarschuwt: “Het gebeurt daardoor snel dat je een omgeving krijgt waarbij het fysieke en het virtuele netwerk opeens apart beheerd moet worden. In plaats van dat de ICT-omgeving sneller en schaalbaarder wordt, is de workload verdubbeld.”

Stroomverbruik en hyperconvergence
Het terugdringen van het verbruik is van oudsher een wens die datacenter-operators hebben. Daarin worden ze ook gestimuleerd met bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek (EIA), een regeling die gemiddeld 14% voordeel oplevert. Leveranciers is er dan ook veel aan gelegen om hun apparatuur te doen conformeren aan de eisen die de EIA stelt. Dat is nog niet zo eenvoudig, want die eisen veranderen ieder jaar, terwijl bijvoorbeeld een UPS (uninterruptible power supply) als snel 8 jaar of langer meegaat.

Maar zuinigheid is ook een capaciteitsverhaal. Hoe efficiënter het datacenter, des te meer servers geplaatst kunnen worden tegen lagere kosten, waardoor er meer diensten kunnen worden afgenomen.  Daarom dat hyper-converged architecturen (nauwe integratie van storage, netwerk en virtualisatie in een enkele appliance) een grote opmars maken. Tegelijkertijd zal echter het stroomverbruik per rack juist oplopen, ook al krijg je daar betere prestaties voor terug. Zoals Niek van Doorn elders in dit nummer waarschuwt: “Je kunt extra apparatuur daardoor niet zomaar bijprikken en aansluiten op het stroomnet, want de hele stroomgroep kan hierdoor overbelast raken.”

Data Centre Infrastructure Management (DCIM)
Het moge duidelijk zijn dat datacenters toch steeds meer een software-aangelegenheid zijn, mede door steeds verder gaande virtualisatie. Dat brengt op beheer- en automatiseringsniveau allemaal niet mogelijkheden met zich mee. Handmatige configuratie zal steeds verder op de achtergrond raken. Oplossingen voor DCIM worden steeds eenvoudiger in gebruik terwijl de beheermogelijkheden juist gedetailleerder worden. Het resultaat is meer flexibiliteit, minder fouten en vooral lagere kosten.

Internet of Things en big data
Internet of Things (IoT) zal nog meer op de voorgrond treden dan nu al het geval is. Dat betekent dat datacenters, die al steeds grotere brokken aan Big Data moeten verwerken, te maken krijgen met opnieuw een explosie aan gegevens. Hierdoor zal storage en geheugen belangrijker worden, en wordt een ontwikkeling als NVMe, flash storage via de PCI-Express bus, met veel interesse gevolgd. Maar ook de overige onderdelen van de ICT moeten constant sneller om het allemaal bij te benen.

De race naar Hybrid Cloud
Op de website van het Datacenter en Cloud Dossier hebben Michael van den Assem en Philipp Wessing van Interxion voorspeld dat bedrijven de sprong naar cloud computing zeer binnenkort definitief gaan maken. Daarbij zal de voorkeur vooral uitgaan naar de hybrid cloud, omdat de regels het in veel gevallen nog steeds niet toestaan om gegevens zomaar buiten de bedrijfsgrenzen op te slaan of te laten verwerken. Vooral minder cruciale operaties zullen in een hybrid cloudomgeving worden toevertrouwd aan cloudproviders. Daarbij is het voor de acceptatie echter belangrijk dat gebruikers het verschil niet of amper merken. Het is een onderwerp dat ongetwijfeld ook in het dossier aan bod zal komen.

Win-win-situatie voor dienstverleners en leveranciers
Datacenters hebben niet alleen met technische factoren te maken. De ontwikkeling op alle mogelijke gebieden is niet te stuiten. Dat is voor zowel de uitbaters van datacenters (colocatieaanbieders en grote bedrijven met hun eigen faciliteit) als voor de leveranciers een grote uitdaging. Het bouwen van een datacenter is immers niet goedkoop, en het risico bestaat dat de faciliteit bij oplevering al verouderd is. Het worden dus spannende tijden in de markt.

Onderzoek
Centraal onderdeel van het dossier is een groot onderzoek naar de Nederlandse datacentermarkt. De centrale vraag zal zijn hoe Nederlandse datacenters zich aan het ontwikkelen zijn. Waarin wordt geïnvesteerd? Welke technologieën en technieken passen ze toe? En vooral: waar zien ze zichzelf in de nabije toekomst? Hierdoor is het Datacenter & Cloud Dossier dus niet alleen een momentopname over 2016, maar ook een gids die u helpt om te anticiperen op de markt.

Uw bedrijf in het Datacenter & Cloud Dossier?
Partijen die willen bijdragen aan het Datacenter & Cloud Dossier kunnen contact opnemen met Sellair voor de voorwaarden en informatie over hoe u uw content samen met de redactie vorm kunt geven. Uw nieuws, visie en achtergronden worden zeer gewaardeerd.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.