Persbericht: Ciena biedt selfservice bij het programmeren van netwerken

CienaCiena (NYSE: CIEN) introduceert belangrijke verbeteringen van haar netwerk orchestratie-software Blue Planet waarmee operators sneller netwerkdiensten kunnen ontwikkelen en uitrollen in fysieke en virtuele domeinen. De verbeteringen zijn per direct beschikbaar en stellen service providers in staat om gesloten en geïsoleerde netwerkarchitecturen sneller om te vormen tot open, op software gebaseerde, on demand netwerken.

Belangrijkste nieuwsfeiten:
De Blue Planet-divisie van Ciena leidt de netwerkindustrie naar een nieuw tijdperk van open op software gebaseerde geïntegreerde netwerken. Met de netwerksoftware van Blue Planet kunnen operators en service providers hun netwerkdiensten automatiseren, van de ontwikkeling tot de orchestratie en uitrol, in zowel fysieke als virtuele domeinen. De oplossing verlaagt operationele kosten, vermindert netwerkcomplexiteit en verbetert de concurrentiepositie van operators aangezien ze nu diensten kunnen programmeren op een niveau dat voorheen onmogelijk was.

De Blue Planet-software verbetert de OPn® netwerkarchitectuur van Ciena en biedt operators een aantal cruciale voordelen, zoals:

  • Sneller maatwerk en agile ontwikkeling: een nieuwe modulaire containerarchitectuur met microdiensten maakt het mogelijk nieuwe applicaties aan te passen en te ontwikkelen – inclusief toepassingen van derde partijen en open source applicaties. Blue Planet combineert softwarefuncties uit deze containers zodat management van SDN-netwerken, NFV Orchestratie en diensten-orchestratie in meerdere domeinen (Multi-Domain Service Orchestration) mogelijk wordt gemaakt. De nieuwe architectuur laat tevens toe dat de software stack in onderdelen uiteengerafeld wordt, waarmee operators hun eigen diensten kunnen toevoegen.
  • Self service programmeerbaarheid: nieuwe templates op basis van TOSCA geven operators meer mogelijkheden voor selfservice bij het inzetten van hun middelen (fysiek, virtueel en domein-overschrijdend) voor het ontwikkelen, implementeren en verbeteren van netwerkdiensten in ‘DevOps’-stijl. Hiermee zijn de kosten van OSS integrators te reduceren.
  • Vereenvoudigde integratie met bestaande systemen: ondersteuning van de Business Process Model and Notation (BPMN)-standaard vereenvoudigt de integratie met legacy OSS/BSS-systemen en tevens de mogelijkheden voor het ontwikkelen, integreren en beheren van nieuwe diensten. BPMN reduceert netwerkcomplexiteit en stelt operators in staat programmeerbare selfservice-diensten te ontwikkelen voor eindgebruikers.
  • Keuzevrijheid: Blue Planet ondersteunt ook andere netwerkdomeinen dan die van Ciena (onder andere toegang, metro, core en cloud) om diensten-orchestratie van begin tot eind mogelijk te maken. Met deze flexibiliteit kunnen operators in ieder domein de beste netwerkopties uitrollen zonder verlies van operationele eenvoud en abstractie. Blue Planet reduceert tevens de afhankelijkheid van netwerkleveranciers en garandeert eenvoudig kostenefficiënt beheer van fysieke en virtuele functies en domeinen, ongeacht de gebruikte leveranciers.
  • Een open en op standaarden gebaseerde oplossing: Blue Planet omvat meer dan 15 standaarden en open source-codebases, waaronder Docker, LINUX, TOSCA, BPMN en Netconf/YANG. Open API’s ontsluiten bedrijfskritische data naar hogere netwerk lagen.

Managementcitaten:
“De Blue Planet-divisie van Ciena levert innovaties op het gebied van netwerkvirtualisatie en service orchestratie. Hun nieuwe stap richting architecturen op basis van containers met microdiensten sluit aan op de behoeften van vooruitstrevende operators die deze niet te stuiten technologie willen inzetten om hun organisaties te transformeren, virtualiseren en zich te onderscheiden.”
Michael Howard, Senior Analyst Director IHS-Infonetics

“Ruim een jaar geleden startte de Blue Planet-divisie van Ciena (voorheen Cyan) aan een traject om de heersende software silo’s in de leveranciersgemeenschap af te breken. We staan nu op het punt om SDN, NFV en service orchestratie te integreren in een open platform waarop operators geavanceerde technologieën kunnen inzetten voor het bouwen van virtuele, on-demand netwerken en cloud-diensten.”
Mike Hatfield, senior vice president en directeur van de Blue Planet-divisie van Ciena

“Met Blue Planet beginnen we te zien welke innovatie er daadwerkelijk mogelijk is. Eén ding is duidelijk: Blue Planet is ontwrichtend en dient als een katalysator voor de transformatie van het netwerk zoals we dat tot op heden kennen. We kijken er naar uit om met onze klanten samen te werken en nieuwe, virtuele en on-demand diensten op de markt te brengen.”
Francois Locoh-Donou, senior vice president van de Global Products Group van Ciena

Meer informatie:

  • Overzicht: Het Blue Planet SDN- en NFV-platform [link]
  • Blog: Ciena Blue Planet Unveils the Dawn of Service Orchestration [link]

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.