Persbericht: Green IT Amsterdam organiseert Green IT Week 2015

GreenIT logoStichting Green IT Amsterdam organiseert van 17 t/m 26 November de Green IT Week 2015. Deze periode zullen green IT projecten, evenementen en cases in het spotlicht worden gezet. Dat betreft initiatieven die de IT industrie verduurzamen, zoals energie efficiënte datacenters. Maar ook slimme IT & energie infrastructuur en oplossingen die bijdragen aan duurzame steden.

De toonaangevende evenementen IT Room Infra, ECP Jaarcongres, het internationale Datacenter Dynamics Converged Europe en het Green IT Leaders Live event maken onderdeel uit van de hoofdagenda van de Green IT Week 2015. Er zijn ook Green IT Amsterdam consortium deelnemers die side events organiseren, zoals Atos Consulting die een intern symposium over groene software organiseert samen met de Vrije Universiteit. Het is de eerste keer dat Green IT Amsterdam dit initiatief organiseert, met de bedoeling hier een jaarlijks evenement van te maken.

Nieuwe Green IT projecten
Tijdens de Green IT Week 2015 zullen er nieuwe projecten worden gelanceerd door Green IT Amsterdam. Waaronder het project Open Data – Slimme Wijken, een kortlopend en intensief project in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tot half 2016 zal Green IT Amsterdam met 5 steden open data-initiatieven ondersteunen die bijdragen aan het behalen van de stedelijke klimaat doelstellingen.

5 jaar green IT ontwikkeling in Nederland
Sinds 2010 werken de IT, energie, datacenter-industrie en kennisinstellingen samen binnen het Green IT Amsterdam consortium. Deze samenwerking heeft eraan bijgedragen dat datacenters energie-efficiënter opereren en ervoor gezorgd dat de thema’s IT en duurzaamheid breed op de agenda zijn gezet. “Na 5 jaar samenwerking en innovatie met ons consortium van koplopers zijn we verheugd om samen met deze grote evenementen het thema Green IT te verankeren in een bredere context” aldus Jaak Vlasveld, directeur van Green IT Amsterdam.

Green IT Thema’s
Bij green IT gaat het om het minimaliseren van de milieu impact binnen IT-processen maar ook om slimme IT-oplossingen die bij kunnen dragen aan verduurzaming en aan de energietransitie.

Duurzame Datacenters
Energie-efficiëntie is voor datacenters altijd een belangrijk thema geweest en op dit vlak is er door innovatie veel mogelijk gemaakt. In Amsterdam realiseren de datacenters een energiebesparing van 68 miljoen kWh: een besparing van 15%. Amsterdam staat met 64 grote datacenters in de top 3 van datacenter regio’s in de Europa.

Software
Een actueel thema is energie-efficiënte software en clouddiensten. Tot enkele jaren geleden was er weinig bekend over de footprint van software, maar in het Greening the Cloud project wordt er binnen de regio Amsterdam momenteel gewerkt aan een kennishub op dit thema met 19 organisaties waaronder de kennisinstellingen en de brancheorganisaties Nederland ICT en ISPConnect.

Slimme Steden
Binnen Europa is er veel aandacht voor het samenbrengen van slimme steden en duurzame datacenters. Er worden binnen verschillende projecten gewerkt aan de instrumenten om duurzame datacenters in de toekomst te laten acteren als flexibele energie spelers binnen slimme gebieden. In Nederland vinden er op dit bijvoorbeeld moment pilots van innovatieve tools plaats bij Alticom datacenters voor het Europese GEYSER project.

Meer informatie over de Green IT Week 2015: www.greenitamsterdam.nl/events/570-green-it-week-2015

AANVULLING: 
aanmelden voor het Green IT Leaders Live event is nog mogelijk.
Keynote sprekers zijn o.a John Miller, VP Dell, Ger Baron, CTO gemeente Amsterdam en Albert Seubers Head Global Strategy IT in Cities bij Atos.
Het event maakt onderdeel uit van de Green IT Week 2015, meer informatie hieronder.
Bijwonen van het event is kostenloos, wel graag even aanmelden: http://greenitamsterdam.nl/events/469-green-it-week-green-it-leaders-live-2015-event

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.