persbericht: SURFnet selecteert acht cloud leveranciers voor Nederlands onderwijs en onderzoek

surfnet630415Pan-Europese aanbesteding voor betaalbare en veilige IaaS-dienstverlening

Utrecht, 7 november 2016 – SURFnet sluit de komende maanden contracten af met acht leveranciers die betaalbare en veilige Infrastructure as a Service (IaaS) clouddiensten gaan leveren aan het Nederlands onderwijs en onderzoek. Amazon, CloudSigma, Dimension Data, Interoute Communications, KPN, Microsoft, NTT Europe en Vancis gaan hun clouddiensten aanbieden via SURFcumulus de hybride IaaS-dienstverlening van SURFnet.

Bij een grote pan-Europese aanbesteding voor cloud infrastructuurdiensten heeft de Europese koepelorganisatie GÉANT in totaal drieëntwintig leveranciers geselecteerd. GÉANT deed deze aanbesteding namens de NRENs (National Research and Education Networks) uit zesendertig Europese landen. Door deze vraagbundeling van de NRENs en de tienduizend instellingen die zij verbinden, is een aanzienlijke digitale markt ontstaan waarin tot 500 miljoen euro kan omgaan via de raamcontracten die uit de GÉANT tender voortvloeien. Alle geselecteerde clouddiensten voldoen aan nationale en Europese regelgeving en de tienduizend instellingen kunnen deze de komende vier jaar via hun NREN afnemen zonder dat zij zelf een aanbesteding hoeven uit te voeren.

Clouddiensten onder juiste voorwaarden
Clouddiensten worden op steeds grotere schaal ingezet, ook bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De sector heeft specifieke eisen en wensen met betrekking tot veiligheid, betrouwbaarheid, technische integratie en financiën. Om clouddiensten onder de juiste voorwaarden te kunnen gebruiken, hebben de zesendertig Europese NREN’s gezamenlijk de aanbesteding opgezet. Het doel is om alle aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen betaalbare, betrouwbare en voorspelbare IaaS-dienstverlening te leveren, waarbij gegevens veilig kunnen worden gedeeld. Andres Steijaert, programmamanager cloud van SURFnet is de projectleider van deze pan-Europese aanbesteding: “Niet alleen zijn veiligheid en privacy van groot belang voor onze doelgroep, maar ook snelheid, eenvoudige toegang en de mogelijkheid om samen te werken. Tel daarbij op dat de prijs aantrekkelijk moet zijn en je hebt een flinke uitdaging voor de markt. Met 50 miljoen gebruikers in de Europese onderwijs- en onderzoeksector, is het voor leveranciers van clouddiensten aantrekkelijk genoeg om tegemoet te komen aan die hoge eisen.”

Gelukkig met nieuwe samenwerking
Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet: ”Wij zijn bijzonder gelukkig met deze nieuwe samenwerking voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen in heel Europa. Dankzij deze samenwerking hebben alle Nederlandse hogeronderwijs instellingen, mbo’s, UMC’s en onderzoekcentra gemakkelijk en voordelig toegang tot veilige IaaS-diensten. Het scheelt de instellingen zelf enorm veel tijd en geld bij de selectie van de juiste leverancier. Instellingen hebben nu een flexibele keuze uit een breed spectrum van IaaS-leveranciers onder de beste voorwaarden.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.