Trusted Network Initiatief, het laatste redmiddel tegen grote internet aanvallen

Grote Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen worden een maatschappelijk probleem. Naast de schade die DDoS aanvallen veroorzaken aan internet gekoppelde dienstverlening, hebben ze de potentie kritieke financiële of overheidsdiensten tijdelijk onbereikbaar te maken, met grote gevolgen.

ING Bank, SNS Bank, Surfnet, XS4all, SIDN, ASP4all hebben zich als eerste aangesloten bij het Trusted Networks Initiative (TNI). De verwachting is dat andere grootbanken, kritische overheidsinstanties, ISP’s, hosters en internet afhankelijke partijen spoedig volgen.

Het TNI heeft als doel vertrouwde netwerken op internet te onderscheiden en zo een vertrouwd internet te realiseren. Het voorziet aangesloten partijen van een laatste redmiddel tegen DDoS aanvallen. In geval van een grote of langdurige DDoS aanval, welke niet anderszins gemitigeerd kan worden, kan een partij zelf beslissen gebruik te maken van het Trusted Network. Het idee blinkt eigenlijk uit in eenvoud: net als in de middeleeuwen haalt men simpelweg de ophaalbrug op, om de vijand buiten te houden. Men verbreekt de
verbinding met het globale internet om tijdelijk enkel bereikbaar te blijven via het Trusted Network.

Het idee is ontwikkeld door stichting NLnet en de NL-ix, dit is mede mogelijk gemaakt door The Hague Security Delta. Door de unieke opzet is TNI een gereedschap, dat ingezet kan worden door de grootste maar ook veel kleinere netwerken, zowel nationaal als internationaal. Naast een redmiddel biedt het initiatief ook een platform om aan verbetering van internet te werken en opsporing te verbeteren.

NL-ix organiseert drie informatie sessie’s in mei en juni om partijen bekend te maken met het TNI.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.